Meer en meer ben ik me gaan realiseren dat mijn schilderijen mij iets wezenlijks konden vertellen over mijzelf; ook al was de betekenis niet meteen duidelijk, het kwartje valt vroeg of laat en dat is altijd een magisch moment. Zo magisch zelfs dat ik het vaak niet rationeel kan verklaren en die momenten dus vaak ook gewoonweg weer vergeet.

In november 2014 ben ik aan dit project begonnen. Ik wilde niet meer een onderwerp ‘bedenken’ en er dan mee aan de slag gaan, maar ik wilde me laten meevoeren door de kwast en kijken wat er dan gebeurt. Lekker expressief smeren en kliederen, zonder verwachtingen of ideeën van ‘hoe het moet zijn of worden’, maar gewoon beginnen en echt kijken naar de ontstane vormen en voelen wat de aanblik ervan met me doet

Ik ben begonnen met een boek waarin ik het alle processen documenteer met foto’s en beschrijvingen van gebeurtenissen, maar ook van gedachten en gevoelens die ik heb tijdens de verschillende schilderfases.

Een paar weken na de afronding van dit project (juni 2015) was ik zwanger.

Tijdens het schilderproces ben ik me in de symboliek van de vormen, dieren en kleuren gaan verdiepen, maar pas tijdens mijn zwangerschap ging ik begrijpen waarom de schildpad zo belangrijk voor me was. In het boek ‘De mytische kracht van dieren’door Ted Andrews las ik een mooi stukje over de waterschildpad:

De waterschildpad is het symbool van deoermoeder. Hun toverkracht kan de mensen helpen om hemel en aarde te verenigen in het eigen leven. Op grond van zijn hoge ouderdom en langzame stofwisseling is de schildpad geassocieerd geraakt met een lang leven en gebondenheid aan het aardse. Hij beweegt zich spreekwoordelijk langzaam. Het is alsof hij weet dat hij alle tijd van de wereld heeft. Zijn medicijn kan ons met nieuwe ogen naar tijd laten kijken. Als er een waterschildpad in je leven is verschenen, breekt er een tijd aan waarin je in contact moet treden met je diepste oeressentie. Trek je terug in je ‘schulp’ en kom er weer uit te voorschijn wanneer je ideeën zo ver ontwikkeld zijn dat ze tot expressie gebracht kunnen worden. Word je ervan bewust dat daarbuiten de overvloed op je wacht. Het hoeft allemaal niet snel en meteen te gebeuren. Neem er de tijd voor en laat de natuurlijke stroom voor je werken. Te veel, te snel kan het evenwicht verstoren. Schildpadden herinneren ons eraan dat alles wat we nodig hebben voor alles wat we doen beschikbaar voor ons is, mits we het maar op de juiste manier en het juiste tijdstip benaderen. Schildpadden houden ons voor dat de weg naar de hemel over aarde gaat…….

In augustus 2015, inmiddels bijna 12 weken zwanger, zat ik uit het raam naar buiten te staren en verscheen er plots het beeld voor mijn ogen van mezelf in een omhelzing met een grote waterschildpad. Dit móest het worden! Dit wilde ik maken, als een icoon omhuld met goud.

Het werd, net als bij de vorige iconen die ik schilderde, een ritueel waarin het me steeds duidelijker werd wat ik te leren had en dit keer kon de schildpad mij daarbij helpen.

Mijn zwangerschap, de bevalling en het moederschap hebben mij meer geleerd dan ik ooit had kunnen bedenken. Het was nodig dat ik het moedergevoel in mezelf ging omarmen, van mezelf en mijn vrouwelijke lichaam ging houden en ging kiezen voor het leven hier op aarde, me overgeven aan het leven en vertrouwen op mijn eigen kracht.  Tijdens mijn bevalling heb ik meer dan ooit de kracht ervaren die er verschuild ligt in overgave. Ik hoefde niks te doen of te laten, het gebeurde gewoon. Max is geboren in water, thuis in ons eigen bad en het was magisch……

FacebookLinkedin
@